Rainbow to wyszukane połączenie klasycznej kawiarki z ekstrawaganckim designem. Decydując się na tę kawiarkę wybierasz wyśmienite narzędzie do parzenia kawy o nietuzinkowych walorach estetycznych. Rainbow przystępna jest w kilku wersjach kolorystycznych. Rączka i dodatkowy uchwyt z tworzywa nienaturalnego w kolorze czarnym zapewniają wygodę przenoszenia i serwowania gotowego napoju.
Korpus jest wytwarzany z aluminium, które zostało pokryte wysokiej jakości farbą w odcieniu delikatnego błękitu.
Funkcjonalność
Kawiarki tej możesz używać na konwencjonalnych palnikach gazowych i elektrycznych.
Przygotujesz w niej kawę do 3 filiżanek espresso - jej objętość to ok 140ml.
Jak dbać o kawiarkę
Kawiarki rekomendujemy myć ręcznie, bez żadnych detergentów. Marka nie zaleca mycia kawiarki w zmywarce.
Jaką kawę wybrać do kawiarki?
Naszym zdaniem najlepiej średnio, albo trochę ciemniej palona kawa, zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem.
Jeśli nie posiadasz młynka (a warto!), zwróć uwagę na to, żeby kawa była zmielona w odpowiednim stopniu. Od tego zależy czy należycie się zaparzy.
Z kaw mielonych polecamy kawy Arcaffe i Le Piantagioni del Cafè. Odnajdziesz je tutaj.
Oto trochę pewniaków w ziarnach - wychodzą zachwycająco!
- Coffee Hunter El Salvador La Mayada - doskonała i słodka, z czekoladowymi akcentami
- Coffee Plant chocolate bomb - czekoladowa bomba, choć to naturalna kawa bez żadnych dodatków
- Coffee Plant sweet smooth espresso - czysta słodycz, rozbudowany smak, niecodzienna jakość
- Father's Coffee Brazil Cafeina - klasyk z Brazylii
- Gardelli Cignobianco Espresso Blend - zniewalająca kawa, z którą trudno konkurować
- Hard Beans Gorilla Blend - kolejna perfekcyjna kawa z nutami orzechów, żółtych owoców i czekolady
- HAYB Brazylia Cerrado Patrocinio - karmel, czekolada i nugat, idealnie kremowa i przyjemna
- LaCava Dolce Crema - z nutami czereśni, rumu i ciemnej czekolady
- Muhabura Rwanda Taboo espresso - zniewalająca kawa - słodka i konkretna, o bardzo rozbudowanym smaku
- Wysocki Coffee More robusta kick - niebanalna w smaku, potężna i pobudzająca kawa o zdecydowanym charakterze
Jeśli chcesz jeszcze bardziej rozbodowanego smaku, i kawy najwyższej jakości (po prostu lepiej się już nie da...) spróbuj kaw z palarni
Coffee Collective,
DAK,
The Barn,
Five Elephant,
Fjord,
Drop, czy
La Cabra. Możesz wybrać albo kawę typu "espresso blend" albo spróbować którejś z propozycji tych palarni "single origin". Każda z tych kaw to niezapomniana przygoda, lecz zwróć uwagę, że te palarnie wypalają swoje kawy nieco jaśniej - posiadają one nieraz bardziej złożony charakter. Jeśli lubisz kawy o intensywnym smaku, spróbuj raczej kaw wymienionych w liście powyżej.
Jak przygotować kawę w kawiarce?
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niżeli do przelewu, ale grubiej niżeli do ekspresów ciśnieniowych.
liczba kawy dopasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz Ci potrzeba ok 20g kawy.
- rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest asygnowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
- możesz użyć zimnej albo podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - gorąca woda wlana do kawiarki sprawi, że kawa będzie smakowała lepiej
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj jej
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie z drobinek kawy na krawędziach kawiarki spowoduje, że wytworzy się adekwatne ciśnienie)
- skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
- jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, aby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
- pamiętaj też, by ustawić ją nad źródłem ciepła tak, żeby rączka kawiarki była poza jego działaniem
- po około 5 minutach powinieneś usłyszeć charakterystyczne bulgotanie - sygnał, iż kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli uwielbiasz mniej intensywny smak - uzyskasz americano.
Możesz dodać także mleko jeżeli chcesz wypić cappuccino.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kawiarka rainbow 3tz błękitna. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.