Projektanci Bialetti to mistrzowie w swym fachu, którzy poprzez wieloletnie doświadczenie stale udoskonalają swoje produkty. Pod nazwą tej producenta kryje się wysoka jakość oraz zachwycające wzornictwo. Oprócz przemyślanej konstrukcji kawiarki olśniewają fenomenalnym wyglądem. Kawiarki Bialetti są nie tylko kuchennym wyposażeniem,ponadto stylową ozdobą pomieszczenia.
Kawiarka New Venus jest wytworzona z wysokiej jakości polerowanej stali rdzoodpornej (18/10), włączając w to na dodatek części wewnętrzne. Rączkę wyprodukowano z tworzywa nienaturalnego. Perfekcyjnie wyprofilowany zarys nadaje jej nieszablonowego charakteru. Ten nieszablonowy design mistrzowsko wpisuje się w innowacyjne trendy.
atrybuty kawiarki - Kawiarka jest przystosowana do kuchenek gazowych, elektrycznych i indukcyjnych
- trafna kompozycja sprawia, że przygotowana kawa jest wyrazista w smaku i istotnie aromatyczna
- Stal nierdzewna nie wpływa na smak kawy i nie pochłania zapachów
Kawiarkę myj wyłącznie ręcznie bez zastosowania detergentów. Nie myj jej w zmywarce.
W kawiarce każdorazowo przygotowuje się liczba kawy wyróznioną poprzez producenta. Wybierz wymiar, który najistotniej będzie uwzględniał Twoje potrzeby.
Jaką kawę wybrać do kawiarki?
Naszym zdaniem najlepiej przeciętnie, lub trochę ciemniej palona kawa, zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem.
Jeśli nie posiadasz młynka (a warto!), zwróć uwagę na to, by kawa była zmielona w odpowiednim stopniu. Od tego zależy czy poprawnie się zaparzy.
Z kaw mielonych polecamy kawy Arcaffe i Le Piantagioni del Cafè. Znajdziesz je tutaj.
Oto trochę pewniaków w ziarnach - wychodzą zachwycająco!
- Coffee Hunter El Salvador La Mayada - doskonała i słodka, z czekoladowymi akcentami
- Coffee Plant chocolate bomb - czekoladowa bomba, choć to naturalna kawa bez żadnych dodatków
- Coffee Plant sweet smooth espresso - czysta słodycz, rozbudowany smak, niecodzienna jakość
- Father's Coffee Brazil Cafeina - klasyk z Brazylii
- Gardelli Cignobianco Espresso Blend - oszałamiająca kawa, z którą trudno konkurować
- Hard Beans Gorilla Blend - kolejna rewelacyjna kawa z nutami orzechów, żółtych owoców i czekolady
- HAYB Brazylia Cerrado Patrocinio - karmel, czekolada i nugat, świetnie kremowa i przyjemna
- Java Gwatemala Santa Rosa - jedna z najfajniejszych kaw do kawiarki, rewelacja z nutami kakao, słodkiej śliwki i orzecha
- LaCava Dolce Crema - z nutami czereśni, rumu i ciemnej czekolady
- Muhabura Rwanda Taboo espresso - zachwycająca kawa - słodka i potężna, o szczególnie rozbudowanym smaku
- Wysocki Coffee More robusta kick - niebanalna w smaku, solidna i pobudzająca kawa o zdecydowanym charakterze
Jeśli chcesz jeszcze bardziej rozbodowanego smaku, i kawy najwyższej jakości (po prostu lepiej się już nie da...) spróbuj kaw z palarni
Coffee Collective,
DAK,
The Barn,
Five Elephant,
Fjord,
Drop, czy
La Cabra. Możesz wybrać albo kawę rodzaju "espresso blend" albo spróbować którejś z propozycji tych palarni "single origin". Każda z tych kaw to niezapomniana przygoda, ale zwróć uwagę, iż te palarnie wypalają swoje kawy nieco jaśniej - mają one nieraz bardziej złożony charakter. Jeśli uwielbiasz kawy o intensywnym smaku, spróbuj raczej kaw wymienionych w liście powyżej.
Jak przygotować kawę w kawiarce?
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej aniżeli do przelewu, ale grubiej aniżeli do ekspresów ciśnieniowych.
liczba kawy dostosuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz Ci trzeba ok 20g kawy.
- rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest asygnowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie w trakcie parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
- możesz użyć zimnej albo podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - nie ma to wpływu na smak kawy ponieważ dopiero po uzyskaniu odpowiedniej temperatury woda zacznie przedostawać się w górę do kawy
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, żeby nie ubijać kawy
- jeżeli lubisz mniej intensywną kawę, użyj jej mniej - warto eksperymentować, nie tylko odkryjesz idealną dla siebie proporcję, będziesz miał przy tym mnóstwo frajdy:)
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- dzisiaj precyzyjnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest niezwykle ważne ponieważ ma ogromny wpływ na cykl ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, że nie wytworzy się odpowiednie ciśnienie)
- skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
- jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, żeby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
- pamiętaj też, aby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, żeby rączka kawiarki była poza jego działaniem
- po około 5 minutach powinieneś usłyszeć charakterystyczne bulgotanie - sygnał, iż kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak. Możesz dodać też mleko. Nakłaniamy do próbowania przeróżnych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody albo mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i powoduje, że odkrywamy jej różnorodne oblicza.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kawiarka New Venus 4tz. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.