Projektanci Bialetti to mistrzowie w swym fachu, którzy przez wieloletnie doświadczenie stale poprawiają swoje produkty. Pod nazwą tej marki kryje się wysoka jakość oraz olśniewające wzornictwo. Oprócz przemyślanej konstrukcji kawiarki zniewalają fenomenalnym wyglądem. Kawiarki Bialetti są nie tylko kuchennym wyposażeniem,też stylową ozdobą wnętrza.
Kawiarka New Venus jest wytwarzana z wysokiej jakości polerowanej stali rdzoodpornej (18/10), włączając w to ponadto części wewnętrzne. Rączkę wykonano z tworzywa nienaturalnego. Nieprzeciętnie wyprofilowany zarys nadaje jej wyjątkowego charakteru. Ten unikatowy design mistrzowsko wpisuje się w nowoczesne trendy.
parametry kawiarki - Kawiarka jest dostosowana do kuchenek gazowych, elektrycznych i indukcyjnych
- optymalna konstrukcja sprawia, że przygotowana kawa jest wyrazista w smaku i wyjątkowo aromatyczna
- Stal nierdzewna nie wpływa na smak kawy i nie pochłania zapachów
Kawiarkę myj wyłącznie ręcznie bez wykorzystania detergentów. Nie myj jej w zmywarce.
W kawiarce każdorazowo przygotowuje się liczba kawy wyznaczoną przez producenta. Wybierz rozmiar, który najistotniej będzie uwzględniał Twoje potrzeby.
Jaką kawę wybrać do kawiarki?
Naszym zdaniem najlepiej średnio, lub trochę ciemniej palona kawa, zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem.
Jeśli nie posiadasz młynka (a warto!), zwróć uwagę na to, aby kawa była zmielona w odpowiednim stopniu. Od tego zależy czy poprawnie się zaparzy.
Z kaw mielonych polecamy kawy Arcaffe i Le Piantagioni del Cafè. Wynajdziesz je tutaj.
Oto trochę pewniaków w ziarnach - wychodzą oszałamiająco!
- Coffee Hunter El Salvador La Mayada - wyśmienita i słodka, z czekoladowymi akcentami
- Coffee Plant chocolate bomb - czekoladowa bomba, choć to naturalna kawa bez żadnych dodatków
- Coffee Plant sweet smooth espresso - czysta słodycz, rozbudowany smak, niecodzienna jakość
- Father's Coffee Brazil Cafeina - klasyk z Brazylii
- Gardelli Cignobianco Espresso Blend - zniewalająca kawa, z którą trudno konkurować
- Hard Beans Gorilla Blend - kolejna wspaniała kawa z nutami orzechów, żółtych owoców i czekolady
- HAYB Brazylia Cerrado Patrocinio - karmel, czekolada i nugat, idealnie kremowa i przyjemna
- Java Gwatemala Santa Rosa - jedna z najfajniejszych kaw do kawiarki, rewelacja z nutami kakao, słodkiej śliwki i orzecha
- LaCava Dolce Crema - z nutami czereśni, rumu i ciemnej czekolady
- Muhabura Rwanda Taboo espresso - oszałamiająca kawa - słodka i solidna, o szczególnie rozbudowanym smaku
- Wysocki Coffee More robusta kick - atrakcyjna w smaku, mocna i pobudzająca kawa o zdecydowanym charakterze
Jeśli chcesz jeszcze bardziej rozbodowanego smaku, i kawy najwyższej jakości (po prostu lepiej się już nie da...) spróbuj kaw z palarni
Coffee Collective,
DAK,
The Barn,
Five Elephant,
Fjord,
Drop, czy
La Cabra. Możesz wybrać albo kawę rodzaju "espresso blend" albo spróbować którejś z propozycji tych palarni "single origin". Każda z tych kaw to niezapomniana przygoda, ale zwróć uwagę, iż te palarnie wypalają swoje kawy nieco jaśniej - mają one często bardziej złożony charakter. Jeśli uwielbiasz kawy o intensywnym smaku, spróbuj raczej kaw wymienionych w liście powyżej.
Jak przygotować kawę w kawiarce?
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
Ci trzeba korzystnej kawy, zmielonej dużo drobniej niżeli do przelewu, ale grubiej niżeli do ekspresów ciśnieniowych.
ilość kawy dostosuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz Ci trzeba ok 20g kawy.
- rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest asygnowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
- możesz wykorzystać zimnej lub podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - nie ma to wpływu na smak kawy ponieważ dopiero po uzyskaniu stosownej temperatury woda zacznie przedostawać się w górę do kawy
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, aby nie ubijać kawy
- jeżeli uwielbiasz mniej intensywną kawę, użyj jej mniej - warto eksperymentować, nie tylko odkryjesz doskonałą dla siebie proporcję, będziesz miał przy tym dużo frajdy:)
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- dzisiaj dokładnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest wyjątkowo ważne ponieważ ma ogromny wpływ na cykl ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, że nie wytworzy się optymalne ciśnienie)
- skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
- jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, by ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
- pamiętaj też, by ustawić ją nad źródłem ciepła tak, by rączka kawiarki była poza jego działaniem
- po około 5 minutach powinieneś usłyszeć specyficzne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli uwielbiasz mniej intensywny smak. Możesz dodać też mleko. Nakłaniamy do próbowania różnorodnych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody albo mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i powoduje, że odkrywamy jej rozmaite oblicza.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kawiarka Venus 6tz srebrna, 17CA-640BD. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.