Hario Dripper V60-02 Kasuya ceramiczny czarny
Drippery V60 są z pewnością najbardziej znanymi dripperami na świecie. Od lat cieszą się niezmienną popularnością.
genialny na pierwsze kroki w świecie kawy parzonej w alternatywny sposób.
Dripper V60 ułatwi odkrywanie nowych smaków kawy, zadziwi tym, jak może smakować kawa i da masę frajdy bo łatwo z nim eksperymentować, bawić się kawą.
Design
Ta wersja to dripper wyprodukowany z porcelany w kolorze czarnym.
Dripper zaprojektowany we współpracy z Mistrzem Świata Brewers Cup 2016, Tetsu Kasuyą. Od klasycznych dripperów V60 różni się innymi żłobieniami na wewnętrznych ściankach, co spowodowało wolniejszą ekstrakcję (woda wolniej przedostaje się przez kawę)
ładnie i porządnie stworzony, jak przystało na japoński towar, jest równocześnie wizytówką marki Hario.
Esencja japońskiej estetyki.
Funkcjonalność za pomocą tego drippera zaparzysz kawę nawet do czterech filiżanek. Dripper zezwala na przygotowanie od 300 do 500 ml kawy.
Ceramika ma idealne parametry utrzymania ciepła, co ma bezsprzecznie pozytywny wpływ na zaparzenie perfekcyjnej kawy.
V60 z łatwością utrzymasz w czystości. Po zaparzeniu starczy polikwidować z drippera papierowy filtr z kawą, a następnie opłukać dripper. Możeszwykorzystać zmywarki.
Jak przygotować kawę w V60 To nad wyraz prosty, ale dający niewiarygodne wręcz rezultaty sposób.
Potrzebować będziesz:
Pomocne są też: termometr, serwer.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 14 gr kawy na 200 ml naparu (albo adekwatnie więcej dla obszerniejszej ilości naparu, lecz jako punkt startowy oferujemy 7 gr kawy na każde 100 ml napoju)
- podgrzej wodę do 90 - 95 poziomów
- włóż filtr do serwera zaginając zgrzany koniec wzdłuż jednego z boków filtra
- zwilż filtr niewielką ilością gorącej wody - pozbędziesz się posmaku papieru i jednocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę
- po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
- ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę
- włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" powiększając wymiar, poprzez co woda w kolejnym etapie łatwiej spenetruje drobinki zmielonej kawy i wydobędzie z niej więcej smaku i aromatu
- po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, zaczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
- po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę wyraźnie poniżej 3 minut, jest zmielona za grubo.
Nie ma rewelacyjnej, uniwersalnej receptury. Ta, wyrózniona poprzez nas, jest tylko punktem wyjścia. Każde ziarno reaguje trochę inaczej, a śladowe zmiany potrafią kompletnie zmienić smak kawy.
namawiamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla DRIP V60-02 KASUYA CERAMICZNY CZARNY. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.