Rainbow to eleganckie połączenie klasycznej kawiarki z ekstrawaganckim designem. Decydując się na tę kawiarkę wybierasz genialne narzędzie do parzenia kawy o nietuzinkowych walorach estetycznych. Rainbow przystępna jest w kilku wersjach kolorystycznych. Rączka i dodatkowy uchwyt z tworzywa sztucznego w odcieniu czarnym gwarantują wygodę przenoszenia i serwowania gotowego trunku.
Korpus jest stworzony z aluminium, które zostało pokryte wysokiej jakości farbąw kolorze delikatnego błękitu.
Funkcjonalność
Kawiarki tej możesz używać na konwencjonalnych palnikach gazowych i elektrycznych.
Przygotujesz w niej kawę do 1 filiżanki espresso - jej pojemność to ok 50ml.
Jak dbać o kawiarkę
Kawiarki rekomendujemy myć ręcznie, bez żadnych detergentów. Producent nie zaleca mycia kawiarki w zmywarce.
Jaką kawę wybrać do kawiarki?
Naszym zdaniem najlepiej średnio, albo trochę ciemniej palona kawa, zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem.
Jeśli nie posiadasz młynka (a warto!), zwróć uwagę na to, żeby kawa była zmielona w odpowiednim stopniu. Od tego zależy czy korzystnie się zaparzy.
Z kaw mielonych polecamy kawy Arcaffe i Le Piantagioni del Cafè. Odnajdziesz je tutaj.
Oto trochę pewniaków w ziarnach - wychodzą zachwycająco!
- Coffee Hunter El Salvador La Mayada - doskonała i słodka, z czekoladowymi akcentami
- Coffee Plant chocolate bomb - czekoladowa bomba, choć to naturalna kawa bez żadnych dodatków
- Coffee Plant sweet smooth espresso - czysta słodycz, rozbudowany smak, niecodzienna jakość
- Father's Coffee Brazil Cafeina - klasyk z Brazylii
- Gardelli Cignobianco Espresso Blend - oszałamiająca kawa, z którą trudno konkurować
- Hard Beans Gorilla Blend - kolejna genialna kawa z nutami orzechów, żółtych owoców i czekolady
- HAYB Brazylia Cerrado Patrocinio - karmel, czekolada i nugat, idealnie kremowa i przyjemna
- LaCava Dolce Crema - z nutami czereśni, rumu i ciemnej czekolady
- Muhabura Rwanda Taboo espresso - oszałamiająca kawa - słodka i potężna, o bardzo rozbudowanym smaku
- Wysocki Coffee More robusta kick - interesująca w smaku, konkretna i pobudzająca kawa o zdecydowanym charakterze
Jeśli chcesz jeszcze bardziej rozbodowanego smaku, i kawy najwyższej jakości (po prostu lepiej się już nie da...) spróbuj kaw z palarni
Coffee Collective,
DAK,
The Barn,
Five Elephant,
Fjord,
Drop, czy
La Cabra. Możesz wybrać albo kawę typu "espresso blend" albo spróbować którejś z propozycji tych palarni "single origin". Każda z tych kaw to niezapomniana przygoda, ale zwróć uwagę, iż te palarnie wypalają swoje kawy nieco jaśniej - mają one często bardziej złożony charakter. Jeśli lubisz kawy o intensywnym smaku, spróbuj raczej kaw wymienionych w liście powyżej.
Jak przygotować kawę w kawiarce?
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
Ci potrzeba prawidłowej kawy, zmielonej dużo drobniej aniżeli do przelewu, lecz grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
ilość kawy przypasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz potrzebujesz ok 20g kawy.
- rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest asygnowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
- możesz wykorzystać zimnej albo podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - gorąca woda wlana do kawiarki sprawi, że kawa będzie smakowała lepiej
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj jej
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie z drobinek kawy na krawędziach kawiarki spowoduje, że wytworzy się stosowne ciśnienie)
- skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
- jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, żeby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
- pamiętaj też, aby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, żeby rączka kawiarki była poza jego działaniem
- po około 5 minutach powinieneś usłyszeć typowe bulgotanie - sygnał, iż kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - uzyskasz americano.
Możesz dodać też mleko jeżeli chcesz wypić cappuccino.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kawiarka Rainbow 1 TZ Jasnoniebieski. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.