Rzadko zdajemy sobie sprawę jak ważną i niedocenianą czynnością podczas przygotowywania potraw jest fachowe mierzenie ich temperatury w trakcie obróbki grzewczej. Najczęściej polegamy na swych, niestety często zawodnych zmysłach. Nieraz do oceny potrawy używamy zmysłu wzroku i węchu. Czy w ten sposób jednak, np. Po kolorystyce pieczonej sztuki mięsa, możemy coś powiedzieć o jej zewnętrznych partiach? Co jednak dzieje się we wnętrzu? Jest to ważne zwłaszcza przy większych kawałkach pieczonych mięs. Możemy co prawda rozkroić mięso podczas pieczenia ale wtedy, i tak raczej oglądamy niżeli mierzymy. Tutaj z pomocą przychodzą nam profesjonalne termometry kucharskie. Typowo są to wyspecjalizowane mierniki specjalnie dedykowane do mierzenia temperatury potraw. Mają sondę, tj. Rodzaj termoprzewodzącego szpikulca, który wkuwany jest w pieczone mięso. Dzięki niemu wiemy jaką temperaturę ma potrawa we wnętrzu.
w trakcie obróbki cieplnej potrawy muszą osiągnąć wewnątrz właściwą dla siebie temperaturę:
- wołowina powinna osiągnąć min. 63° C;
- drób i wieprzowina - min. 74° C przez co najmniej 2 minuty;
- potrawy regenerowane - min. 75° C;
- potrawy przechowywane - min. 63° C.
Temperatura powinna być mierzona wewnątrz potrawy - sonda musi znajdować się w najgrubszej części mięsa - z dala od kości. Jeżeli produkt ma nieregularny kształt lub danie składa się z kilku składników, to temperatura powinna być mierzona w kilku miejscach.
Specyfikacja:
- Termometr tworzony ze stali rdzoodpornej.
- Czytelna tarcza z motywami zwierząt.
- dokładność potwierdzona dokumentem.
- Średnica tarczy ok. 5cm.
- Długość pełna ok. 14cm.
- Wskazuje temperaturę od 0C do 120C.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Termometr do żywności kh-3697. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.