Zdjęcia produktu


Nastrzykiwarka strzykawka do peklowania mięsa + saletra potasowa 20g (ORION)

Pozostałe przybory kuchenne ORION
Dostepność na dzień 16.09.2024: w magazynie

Promocyjna oferta cenowa:

13,90 zł
Sklep GarnkiSwiata.pl
Przejdź do sklepu Najlepsza oferta w bazie!
Przejdź do sklepu 13,90 zł - najtaniej w bazie!

Prezentowana oferta sklepu GarnkiSwiata.pl jest najbardziej atrakcyjna cenowo spośród setek sklepów internetowych w naszej bazie. Przeglądaj pełny ranking cen i ofert Porównanie cen następuje w czasie rzeczywistym.

Recenzje i opinie

Opis produktu Nastrzykiwarka strzykawka do peklowania mięsa + saletra...

Strzykawka czeskiej marki Orion do peklowania szprycowania mięs, szynek, schabów, kurczaka. Pozwoli uzyskać soczyste i różowe mięso. Strzykawka wykonana z wysokiej jakości tworzywa sztucznego, - Strzykawka wyekwipowana w metalową igłę z otworami bocznymi, - pojemność - 50ml, wymiary - 13,6cm X 2,5cm - długość igły - 7cm W pakiecie opakowanie 20g saletry potasowej od polskiego producenta producenta Biowin. Saletra potasowa - do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny. Skład: - Masa netto: 20 g na 10 kg mięsa, 1. SPECYFIKACJA Saletra potasowa– azotan potasu (KN03), bezbarwna, transparentna sól (E 252) używana do peklowania mięsa metodami tradycyjnymi. Saletra potasowa (azotan potasu) jest (obok soli kuchennej) najważniejszym dodatkiem używanym przy peklowaniu mięsa, zapewniającym nie tylko przedłużenie jego trwałości ale i zachowanie różowej barwy mięsa. Przepis jej zastosowania znajduje się na opakowaniu. W pierwszym etapie peklowania (zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw, pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów (w ilości nie pokaźniejszej aniżeli zawartość mioglobiny).W drugim etapie jony azotynowe reagują z mioglobiną, białkiem odpowiedzialnym za różową (ale nietrwałą) barwę mięsa. Produktem reakcji jest nitrozomioglobina o trwałej, różowej barwie, choćby w wyższych temperaturach. 2. Atuty Saletra potasowa (azotan potasu) jest obok soli kuchennej podstawowym dodatkiem przy peklowaniu mięsa, gwarantuje: -zachowanie różowej barwy mięsa, gdyż sama sól kuchenna zmienia naturalny barwnik mięsa na beżowo-szary, -pozytywny wpływ na smak mięsa, -utrwalenie barwy peklowanego mięsa, -silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze (wyjątkowo jeżeli chodzi o bakterie jadu kiełbasianego), -procesy cieplne (gotowanie szynki), którym poddaje się produkty mięsne, zabijają znajdujące się w nich bakterie, jednak nie niszczą przetrwalników ) to "zadanie" spełnia saletra. -mięso peklowane saletrą nie wykazuje tendencji do pokrywania się śluzowatym nalotem (nie" ślimaczeje"),Dlaczego lepiej stosować saletrę niżeli produkty zawierające azotyny (nitryty np. Peklosól)? stosowanie saletry potasowej zawierającej jedynie jony azotanowe jest zdrowsze i bardziej bezpieczne od dostępnych na rynku mieszanek peklujących zawierających azotyny, które w przypadku nawet drobnego przedawkowania mogą okazać się krzywdzące dla naszego zdrowia.

Dane oraz specyfikacja:

Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2017

  • NASTRZYKIWARKA STRZYKAWKA DO PEKLOWANIA MIĘSA + SALETRA POTASOWA 20g (sklep GarnkiSwiata.pl)
    13,90 zł Sklep GarnkiSwiata.pl
    Przejdź do sklepu

W naszym rankingu znajduje się 1 promocyjnych ofert w cenie 13,90 zł.

Opinie i recenzje użytkowników

Dodaj opinie lub recenzję dla Nastrzykiwarka strzykawka do peklowania mięsa + saletra potasowa 20g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.

Produkty powiązane

Inne w kategorii Pozostałe przybory kuchenne