Tygielek do parzenia kawy po turecku z linii naczyń Rose Gold Metallic marki Berlinger Haus atrybuty: stworzony z aluminium z warstwą tytanową, uchwyt soft touch funkcjonalny dzióbek do nalewania objętość - 660 ml średnica - 10 cm wysokość - 11 cm doskonały do parzenia kawy, herbaty i podgrzewania np. Mleka nietrudny w czyszczeniu i wykorzystywaniu (niezalecane mycie w zmywarce) działa na kuchenkach ceramicznych, gazowych, elektrycznych (poza indukcyjnymi) Kawa po turecku słynie przeważnie ze sposobu jej przygotowania. Do parzenia kawy tureckiej używa się specjalnego tygielka. Do kawy po turecku NIE dodajemy w ogóle mleka! Serwujemy ją w drobnych filiżankach zwanych demitasse (nazwa pochodzenia francuskiego, co oznacza "pół szklanki"). Składniki - 1 łyżka drobno zmielonej kawy - 1 szklanka wody - 1/8 łyżeczki zmielonego kardamonu albo 1 kardamon w strąku, - 1 łyżka cukru (wg. Gustu smakowego) Sposób przygotowania Do przygotowania kawy po turecku, potrzebujemy tygielka. Kawę wsypujemy do tygielka, dodajemy także cukier i zalewamy wodą. Stawiamy tygielek na ogniu i trzymamy aż do momentu pojawienia się piany. Zdejmujemy pianę i ponownie stawiamy na ogniu. Ten proces powtarzamy trzykrotnie. Pamiętaj - kawy po turecku NIE MOŻNA GOTOWAĆ! Kawę z tygielka przelewamy bezpośrednio do filiżanek. Smacznego!
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Tygielek do parzenia kawy po turecku 660ml bh-7875. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.