MIYABI 5000FCD NAKIRI 171m
- 1x nóż Nakiri
- stal FC61 -49 kutych warstw
- CRYODUR? - ostrze hartowane przy użyciu specjalnie opracowanego procesu ICE-hardening - utwardzanie w temp. -196° C, które gwarantuje ekstremalną twardość
- kąt ostrza: 19° symetrycznie
- twardość 61° Rockwell
- wykończenie młotkowane techniką \""Tsuchime\""z niepowtarzalnym wzorem damasceńskiej stali
- trzystopniowy cykl wykańczania \""Honbazuke\""
- rękojeść wytwarzana z drewna Pakka i stali
Noże MIYABI - japońskie noże inspirowane samurajskimi mieczami. Produkowane w fabryce w Seki gdzie wykuwane są według starożytnych, tajemnych zasad sztuki kowalskiej. Wyznaczające się unikatowym designem a głównie precyzją wykonania i znakomitą jakością to jedne z najostrzejszych noży na świecie.
Noże z nowej linii 5000FCD to następny krok do doskonałości. Kute oczywiście w macierzystej fabryce w mieście Seki. Fabryka Miyabi, zatrudniająca najbardziej wykwalifikowanych mistrzów tradycyjnego, japońskiego rzemiosła, postanowiła odejść w linii noży 5000 FCD od specyficznej dla tej marki stali proszkowej MicroCabridge. Kolekcja 49-warstwowych, czernionych noży 5000 FCD wykutych ze stali wysokowęglowej FC61 jest hartowana w lodzie.
Dzięki stali FC61 z wzorem damasceńskim z noże z kolekcji 5000 FCD cechują się twardością na poziomie 61 poziomów w skali Rockwella. Dzięki temu klingi tych postępowych, a równocześnie niezwykle konwencjonalnych w formie noży są wyśmienicie ostre.
Czerniona klinga noży 5000 FCD jest bardzo wyrazista. Całości dopełnia mocna, rewelacyjnie leżąca w rąk, lekko obła rękojeść z drewna pakka.
Znakiem szczególnym nowej linii noży Miyabi jest czerwona obwódka wokół trzonka noża i jego stalowe wykończenie. Malowniczy mosaic pin jest znakiem noży klasy Premium
"""
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Nóż nakiri 5000fcd - 17 cm. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.