Tojiro Basic VG-10
- Nóż - 16,5cm
- Ostrze - laminat 3 warstwowy - rdzeń z VG-10
- Rękojeść - pakkawood
- Twardość - 60 HRC +/- 1
- Długość całkowita - 290mm
- Długość ostrza - 165mm
- Sposób ostrzenia - dwustronny
- Waga - 128g
Japoński nóż o wszechstronnym zaimplementowaniu, dedykowany na ogół do mięsa, warzyw i ryb. Ponieważ posiada cienkie ostrze, wyśmienicie się także sprawdzi przy krojeniu chleba, plastrowaniu owoców czy siekaniu ziół. spora klinga upraszcza przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię.
VG10 została opracowana przez Takefu Special Steel, markę założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali użytkowanej w tworzeniu noży. W swej ofercie posiadają szereg stali „serii V”, takich jak V1, V2, V-Toku1, V-Toku2, V-Gin1 oraz linię „V Gold”, która obejmuje VG10. Przez szczególnie restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (albo ich głownie) muszą być stworzone w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, lecz dodatki molibdenu, wanadu I kobaltu sprawiają że ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się nawet do 64 HRC, przy czym z zasady zostaje na poziomie 60-61 HRC. Niepodatność VG-10 na rdzę i patynę iż noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, też sprawdzą się jako prezent.
Skład stali:
Węgiel: 1%
Chrom: 15%
Molibden: 2%
Wanad: 0,2%
Kobalt: 1,5%
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Basic VG-10 Nóż Santoku 16,5 cm Galeria Home. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.