Nóż o nazwie kiritsuke - z japońskiego oznacza przecięty, podkreśla się nietypowym kształtem ostrza. Szpic noża ma prosto przebić rybę, a następnie ją rozciąć, rewelacyjnie pasuje do filetowania mięsa ryb i do przygotowywania sashimi. Oczywiście można go dodatkowo używać do krojenia mięsa lub warzyw. Nóż ma ostrze o długości 20 cm.
Japońska producent KAI to synonim wysokiej jakości, wyroby z logo tej firmy w swej ojczyźnie mają status kultowych produktów. Poza uznaniem w Japonii, są one rozpoznawalne na całym świecie.
producent założona w 1908 roku, w mieście Seki rozwija się i sprzedaje wysokiej klasy noże i produkty pochodne, które znamionuje niezwykła ostrość i funkcjonalność.
linia SHUN stanowi jedną z najmocniej wszechstronnych linii ostrzy ze stali damasceńskiej na całym świecie. Wyjątkowo ceniona wśród najkorzystniejszych specjalistów w świecie kuchni oraz kucharzy amatorów.
Noże z serii SHUN to ostrza stworzone ze specjalnej stali damasceńskiej składającej się z 32 warstw.
Rdzeń noża jest produkowany ze stali VG-10.
Stal użyta do produkcji ostrzy to specjalny stop zawierający 1,0 % węgla, a także 1,5% kobaltu. Oporna na korozję i trwała stal - 61± 1 HRC, daje klindze ostrość, która nie ma sobie równych. Ręcznie ostrzone ostrza, wspaniałe wyważenie powodują, iż noże z serii SHUN to niezastąpiony pomocnik dla najistotniej wymagających kucharzy.
Każdy nóż SHUN ma indywidualny i oryginalny charakter, poprzez ułożenie poszczególnych warstw stali, niczym słoje w przekroju drzewa. Dzięki czemu, pojedynczy nóż to odrobina sztuki, kunsztu i rzemiosła, która łączy technologię z innowacyjnym designem.
Rękojęści noży zostały stworzone z powlekanego drewna Pakka, o przekroju litery "D", stalowe zakończenie uchwytu ma na celu zachowanie udoskonalonej równowagi.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Nóż kiritsuke 20 cm shun. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.