Nóż kuchenny Yanagi Sashimi G-11R (praworęczny) producenta GLOBAL. Wyjątkowo wąski, cienki i ostry nóż z klingą o profilu liścia wierzby, przeznaczony do plastrowania i filetowania ryb. Yanagiba albo Yanagi („wierzbowe ostrze”) to wariant noża, który wywodzi się z zachodniej Japonii (region Kansai). Został zaprojektowany inaczej aniżeli noże europejskie, ponieważ należy nim ciąć tylko w jednym kierunku – do siebie (technologia „hiki kiri”). Konwencjonalny szlif jednostronny zapewnia kontrolę przy skrupulatnych zadaniach i przyspiesza ostrzenie noża.
dane technologiczne:
- Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiem
- Długość pełna – 37,5 cm
- Długość ostrza – 25 cm
- Szerokość klingi – 3 cm
- Grubość klingi – 3 mm
- Sposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęczny
- Waga – ok. 215 g
właściwości towaru:
- Ostrze: wysokowęglowa stal nierdzewna Cromova 18
- Ostrze poddawane jest obróbce grzewczej w temperaturze 1000ºC, następnie schładzane do -80ºC, po czym ponownie jest nagrzewane
- Lekkie i rewelacyjnie wyważone
- Cienka, twarda, wytrzymała klinga zachowuje świetną ostrość poprzez długi czas
- Twardość 56-58 HRC
- Zawartość chromu i wanadu czyni nóż bardziej opornym na korozję, przebarwienia i ścieranie
- Nóż należy myć ręcznie w ciepłej, ale niegorącej wodzie, starannie osuszać.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Nóż do ryb yanagi sashimi 25 cm (praworęczny) | g-11r. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.