Tojiro Atelier EB Forged VG-10
- Nóż Santoku - 17cm
- Ostrze - VG-10 ręcznie kuta stal nierdzewna przez mistrza Tomo Matsumura
- Rękojeść - heban, pierścień róg bawoli
- Twardość - 61 HRC +/- 1
- Długość kompletna - 318mm
- Długość ostrza - 170mm
- Sposób ostrzenia - dwustronny
- Waga - 150g
Japoński nóż o wszechstronnym zastosowaniu, przeznaczony zwykle do mięsa, warzyw i ryb. Ponieważ posiada cienkie ostrze, wyśmienicie się również sprawdzi przy krojeniu chleba, plastrowaniu owoców czy siekaniu ziół. obfita klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki albo na patelnię.
VG10 została opracowana przez Takefu Special Steel, producenta założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali wykorzystywanej w wytwarzaniu noży. W swej ofercie mają szereg stali „kolekcji V”, takich jak V1, V2, V-Toku1, V-Toku2, V-Gin1 oraz linię „V Gold”, która obejmuje VG10. Przez szczególnie restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (albo ich głownie) muszą być tworzone w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, ale dodatki molibdenu, wanadu I kobaltu sprawiają iż ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się nawet do 64 HRC, przy czym przeważnie zostaje na poziomie 60-61 HRC. Wytrzymałość VG-10 na rdzę i patynę że noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, także sprawdzą się jako prezent.
Skład stali:
Węgiel: 1%
Chrom: 15%
Molibden: 2%
Wanad: 0,2%
Kobalt: 1,5%
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Atelier eb forged vg-10 nóż santoku 170mm. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.